Morgan Kane kom ingensteds fra, han bare var der.

Dette er i sterk grad hvordan vi opplever Kane i den første boken i den opprinnelige ordinære serien, UTEN NÅDE. Han er en fremmed for oss, en vi ikke kjenner bakgrunnen til (selvom det refereres til noen få tidligere bøker utgitt før starten på den ordinære serien).

På en tilsvarende måte opplever vi, gjennom hele serien, Kane som en skikkelse vi ikke vil få vite den endelige skjebnen til. Som nevnt, han bare er der!

Gjennom serien lærer vi ham bedre å kjenne, også gjennom tilbakeblikk på hans tidligere liv, først som ung mann i El Gringo-bøkene, og siden enda lengre tilbake i tid til hans ungdom i bøkene fra BLODSPORET TIL SANTA FE til DER ØRNENE DØR.

Men inntrykket er hele veien at dette er en mann vi ikke vil få vite den endelige skjebnen til.

Derfor er det de bøkene som har de mest definitive avslutningene, og som kunne ha avsluttet serien og/eller kronologien på det tidspunkt de utkom, som også er bøkene med de mest åpne avslutningene. INGEN TÅRER FOR MORGAN KANE, DØD MANNS SKYGGE, TO DESPERADOS, DUELL I SAN ANTONIO, LEGENDEN OM MORGAN KANE, DER ØRNENE DØR, BANDIDOS YANQUI, er bøker en tenker på i så henseende.

Den kjente og populære amerikanske forfatterinnen Judith Krantz opplyste en gang at mange av hennes lesere ønsket at hun skulle skrive fortsettelser til bøkene sine fordi de ønsket å få vite hvordan det videre gikk med personene i bøkene. Dette gjorde hun aldri, hun skrev kun enkeltstående verk, ikke fortsettelser. Og hun sa videre at personene hennes fortsatte sitt liv i hennes egen bevissthet, men at dette ikke tilhørte bøkene. Og hun sa noe enda mer betydelig; at den måten personene hennes også levde videre i hennes leseres bevissthet var like gyldig som den måten de levde videre i hennes egen bevissthet.

Dette viser styrken ved å overlate en del til lesernes egen innlevelse og fantasi.

Så kan man bare spekulere i om Kjell Hallbing til slutt rett og slett følte seg presset av leserne til å skrive fortsettelser i strid med egen inspirasjon om mannen som bare var der og som til slutt bare forsvant.


 

p-olstad@online.no

 

>> Poet's Morgan Kane site <<